8 Haziran 2009 Pazartesi

UÇARSU EFSANESİ-II

ABDAL MUSA MUCİZESİ
Abdal Musa, yerleştiği Teke Yarımadası'nda bölgeyi dolaşıyormuş. Fethiye yakınlarına geldiğinde, çobanlardan abdest almak için su istemiş. Ancak ona kimse su vermemiş.
Yumru Dağı'na gelen Abdal Musa karşısına çıkan bir çobandan yine abdest almak için su istemiş. Çoban gidip pınardan doldurduğu suyu getirip ona vermiş. Burada namazını kılan Abdal Musa, çobanlara bir istekleri olup olmadığını sormuş. Abdest alması için su verdikleri ak sakallı pirin kim olduğunu bilmeyen çobanlar,
"Bu pınar yaz aylarında susuzluğumuzu gideriyor. Ancak kışın taşıp seller oluyor ve tüm ekili alanlarımız zarar görüyor" diye yakınmışlar.
Bunun üzerine Tanrı'ya dua eden Abdal Musa, "Bu pınar yazın Gömbe'ye, kışın da bir abdest suyunu çok görenlere gitsin" diye yakarmış.
O zamandan itibaren, Uçarsu Şelalesi, 6 Mayıs Hıdırellez gününden itibaren Gömbe'ye, ekim ayından itibaren de Fethiye'ye akmaya başlamış. Bu nedenle, her Hıdrellez günü ülkenin çeşitli yerlerinden gelen binlerce Alevi, Uçarsu etrafında kurban kesip, dilekte bulunuyorlar.Uçarsu'nun bu mucizevi yön değiştirmesi günümüzde de devam ediyor. Yöre insanları bunu Tanrı'nın bir mucizesi olarak değerlendirirken, pozitif bilime inananlar farklı açıklıyorlar. Yörenin jeolojik yapısı çeşitli üniversiteler tarafından incelenmiştir. Bu mucizevi olayın sebebinin, killi ve çok farklı bir toprak yapısı olan bölgede, havanın soğumasıyla birlikte toprağın donması ve oluşan buz setlerinin, suyun yönünü değıiştirmesi olarak açıklanmıştır.