8 Haziran 2009 Pazartesi

ANTALYA-GÖMBE İLÇESİ

Batı Torosların bitiminde Akdağ'ın hemen altındaki vadide yer alan Gömbe yaylası büyük ilgi görüyor.Türkiye'nin en güzel yaylaları arasında yer alan, en güzel aromalı elmaların yetiştiği Gömbe Yaylası, denizden 1200 metre yükseklikte başlıyor. Yaylanın 1800'üncü metresinde bir krater gölü olan Yeşil Göl yer alıyor. Yeşil göl Uçarsu adı verilen akarsuya kaynaklık ediyor. Önce yukarıya sonra aşağıya fışkırdığı ve vadiye uçarak aktığı için adına Uçarsu denilen bu akarsu, yaz ve kış aylarında yönünü değiştiriyor. Tersine akması nedeniyle efsaneye de konu olan Uçarsu, yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.


Yaylanın önceleri Gombe olan adı, zamanla Gömbe'ye dönüşmüş.Gömbe, soğuk suları ve elma bahçeleriyle ünlü Antalya iline bağlı bir yayladır. Kaş'a 60 km. uzaklıkta Elmalı yolu üzerinde bulunur. Bu sebeple de yaz turizminde gündüz denize girip, gece yorganla yatabileceğiniz bir tatil sunar size.

Yazın sıcak günlerinde çok bunaldıysanız ve bir değişiklik arıyorsanız, Gömbe Yaylası tam size göredir.


Kaş’tan Elmalı’ya doğru, büyük bölümü çam ağaçlarının yeşilliğinde geçen 70 km’lik yolculukla Gömbe’ye çıkabilirsiniz. Asfalt yolda, 1320 m yükseklikteki Sinekçibeli’nde mutlaka durup çevreyi seyretmeniz, şiddetle tavsiye edilenler arasında.


Kaş’tan Elmalı’ya doğru, büyük bölümü çam ağaçlarının yeşilliğinde geçen 60 km’lik yolculukla Gömbe’ye çıkabilirsiniz.


Antalya'dan ise 150 kmlik bir mesafe ile Gömbe'ye ulaşılabilir.


Asfalt yolda, 1320 m yükseklikteki Sinekçibeli’nde mutlaka durup çevreyi seyretmeniz, şiddetle tavsiye edilenler arasında.

Gömbe, Akdağın eteklerindeki onlarca türkmen köyünün merkez köyüdür. Kebabı, uçarsuyu, yeşilgölü ve sedir ormanları ile meşhurdur. Sedir ormanlarının dünyada sadece Gömbe'de ve Beyrut'ta olduğu söylenmektedir. Gömbe suları, serin havası ve yeşilliği ile bütün Antalya kıyı şeridinin yaylası konumundadır. Dağcılık ve trekking için çok ziyaret edilmektedir. Özellikle avrupalı turistlerin dağ özlemlerini giderdikleri bir yer haline gelmiştir. Son yıllarda yayla turizmi merkezlerindendir.


Gömbe, Hıristiyanlık zamanında piskoposluk merkezi olarak önem kazanmış. Çevredeki kilise ve lahitler günümüze gelebilen kalıntılar arasında.

Yol boyunca çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı ormanlar adeta köyleri gizlemeye çalışıyor.

Osmanlı devrinde hayvan panayırı olarak kullanılan yaylada çok sayıda yörük bugün de yaşamlarını sürdürüyor. Türkiye'nin en eski yağlı güreşlerinin yapıldığı yer olarak da bilinen Gömbe, zamanında Yunanlılara ait olan Meis ve Rodos gibi adaların tahıl ihtiyacını da karşılamış.

Sulu elması kadar armut ve cevizi de ünlü olan Gömbe'de, Akdağ'ın doğu yamacından doğan üç büyük kaynak suyu var. Bunlardan biri Şelale şeklini alarak 60 metre yükseklikten dökülen Uçarsu. Mayıs ayının ilk haftasında karların erimesiyle uçarcasına akmaya başlayan şelale ağustos ve eylül aylarına kadar bu akışını sürdürüyor. 5-7 Haziran arasında düzenlenen şenliklerde yöreye gelen ziyaretçiler, Uçarsu'da dilek dileyip kurban kesiyor, sema törenleri ve folklor gösterileri yapıyor, sonra da Tekke Köyü Abdal Musa Türbesi'ni ziyaret ediyorlar. Yeşilgöl ve Uçarsu, yaz sıcağından kaçmak, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için serin ve temiz havası ile ideal yerler.

Yöre, dağlardan toplanan kar ile yapılan dondurması ve kar şerbetiyle ünlü. Gömbe Köyü’nde pansiyonculuk çok gelişmiştir.

Uçarsu; Akdağın(3024m) zirveye yakın bağrından çıkar. Önce yukarıya doğru fışkırarak sonra da aşağıya, vadiye doğru uçarak aktığı için adına uçarsu denilmiştir. Yaz aylarında ve kış aylarında kendiliğinden yönünü değiştirir. Bir akarsuyun kendiliğinden tersine akması efsanelere de konu olmuştur.

Tekke köyünde Abdal Musa, Kaygusuz Abdal ve dervişlerin yan yana birlikte yattıkları türbe ve mezarları bulunmaktadır.